Begeleiding

Extra ondersteuning

De leerling, vakdocent en/of coach kunnen extra ondersteuning krijgen van de zorgcoördinator. De zorgcoördinator helpt de leerling verder naar een arrangement waarin meer ondersteuning wordt geboden binnen school. Denk aan SOVA- (= sociale vaardigheid) of faalangstreductietraining of extra ondersteuning van een Begeleider Passend Onderwijs (BPO-er). Ook kan de zorgcoördinator een rol spelen bij het zoeken naar ondersteuning buiten de school, zoals de Onderwijs Opvang Voorziening, speciaal onderwijs, GO! voor Jeugd en GGD.

Stilteruimte en Begeleider Passend Onderwijs (BPO)

In de stilteruimte werken leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen aan hun schoolwerk; indien nodig, onder begeleiding van de begeleiders passend onderwijs (BPO). Leerlingen die hier gebruik van maken doen dit om verschillende redenen. Mogelijk hebben ze autisme of ADHD of hebben ze extra begeleiding nodig vanwege de omstandigheden in de thuissituatie. Soms wordt de stilteruimte ingezet als time-out voorziening voor leerlingen voor wie het even te veel wordt in de klassituatie. Vooraf stellen we altijd een duidelijk doel vast waaraan wordt gewerkt. Vaak speelt het leren plannen en organiseren van het schoolwerk hierbij een grote rol.

Ontwikkelingsperspectiefplan

Voor leerlingen met een langdurige ondersteuningsbehoefte stellen we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. Dit gebeurt altijd in overleg met leerling, ouder(s)/verzorger(s) en BPO-ers. Dit plan geeft de mogelijkheden van de leerling aan en de wijze van ondersteuning om doelen te bereiken. De rol van de begeleider Passend Onderwijs kan adviserend of coachend zijn, gericht op docenten, ouders en leerling.

Team begeleiding & ondersteuning

Zorgcoördinator

Mevr. N. (Nienke) Broekhuizen
Zorgcoördinator
Contactpersoon en coördinator pesten
Begeleiders Passend Onderwijs

Begeleiders Passend Onderwijs

Dhr. S. (Sander) Verheijen
Begeleiders Passend Onderwijs
Mevr. N. (Nienke) Broekhuizen
Zorgcoördinator
Contactpersoon en coördinator pesten
Begeleiders Passend Onderwijs

De zorgcoördinator kan een beroep doen op externe deskundigheid. Zo is er bijvoorbeeld de consultatiemogelijkheid van het Zorg Advies Team (ZAT). In het ZAT werkt het ondersteuningsteam samen met de leerplichtambtenaar, GO! voor Jeugd, de politie en het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek. Het team zorgt ervoor dat signalen die kunnen wijzen op uitval of extra begeleiding, snel en vakkundig worden beoordeeld. Bespreking in het ZAT gebeurt altijd na schriftelijke goedkeuring van de ouder(s)/verzorger(s). In het ZAT werken we onder andere samen met een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek.

Contactpersoon en coördinator pesten

Mevr. N. (Nienke) Broekhuizen
Zorgcoördinator
Contactpersoon en coördinator pesten
Begeleiders Passend Onderwijs

Vertrouwenspersonen

Mevr. E. (Esperanza) Fernandez
Vertrouwenspersoon
Mevr. S. (Sheryl) ten Wolde
Vertrouwenspersoon
Dyslexiescreening
Dhr. A. (Abdelhak) Nejmi
Vertrouwenspersoon

Dyslexiescreening

Mevr. S. (Sheryl) ten Wolde
Vertrouwenspersoon
Dyslexiescreening

Dyscalculiescreening

Mevr. S. (Sheryl) ten Wolde
Vertrouwenspersoon
Dyslexiescreening

BETER OMGAAN MET FAALANGST

Meerdere keren in het jaar wordt er een faalangstreductietraining aangeboden aan de bovenbouwleerlingen.

SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAININGEN (SOVA)

Een keer in het jaar wordt er een SOVA-training aangeboden voor de onderbouwleerlingen.

ROTS EN WATER TRAINING 

Een keer in het jaar wordt er een Rots en Water training aangeboden voor de onderbouwleerlingen. 

SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK

Het Ashram College is onderdeel van het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek. Extra ondersteuning binnen of buiten de school gaat altijd in overleg met het onderwijsloket van dit samenwerkingsverband. Uiteraard worden ouder(s)/verzorger(s) hierbij nauw betrokken. Het onderwijsloket heeft ook een belangrijke adviesfunctie voor de school. Voor meer informatie over de samenwerking met het Samenwerkingsverband: www.swv-vo-mhr.nl 

GO! voor Jeugd 

GO! voor Jeugd, voorheen Jeugd en gezinsteam (JGT), is er voor vrijwillige hulpverlening en werkt op basis van een vraag van een jongere of van ouder(s)/verzorger(s). Op de website www.govoorjeugd.nl kunnen zij zich direct aanmelden bij GO! voor Jeugd in hun buurt. Elk team heeft een direct nummer waar zowel gezinnen als samenwerkingspartners tussen 9.00 en 17.00 uur naartoe kunnen bellen om een vraag te stellen, te overleggen of zich aan te melden. Elke school heeft een eigen contactpersoon bij GO! voor Jeugd. Voor het Ashram College in Alphen aan den Rijn is dat Esther Prins, werkzaam bij GO! voor Jeugd Ridderveld. Als er vanuit het Ashram College zorgen zijn over een leerling, kan hierover anoniem worden gesproken met GO! voor Jeugd. De contactpersoon van GO! voor Jeugd sluit ook aan bij het overleg van het ZAT.

Mevr. E. (Esther) Prins
Contactpersoon GO!

Jeugdgezondheidszorg (JGZ, onderdeel van de GGD)

In klas 1 of 2 en klas 3 of 4 krijgt uw kind een digitale gezondheidstest aangeboden. Deze test heet ‘Gezond leven? Check het even!’. Hiermee krijgt uw kind inzicht in de eigen gezondheid. Na het invullen van deze vragenlijst nodigt de jeugdgezondheidszorg alle jongeren in de onderbouw uit voor een gesprek over hun gezondheid, ontwikkeling en leefstijl en hoe de jongere zich voelt. In de bovenbouw kunnen jongeren zelf aangeven of ze uitgenodigd willen worden voor een gesprek. We geven persoonlijk of klassikaal adviezen over een gezond leven, zoals omgaan met elkaar en voorkomen van pesten. Ook genotmiddelen en seksualiteit kunnen besproken worden. We bieden ook begeleiding bij ziekteverzuim. 

Begeleiding bij ziekteverzuim

De jeugdverpleegkundige of jeugdarts wordt door de school gevraagd met u contact op te nemen wanneer er zorgen zijn over het ziekteverzuim. Dit kan zijn als uw kind langdurig of vaak ziek is. Samen met u en uw kind wordt besproken wat uw kind nodig heeft om weer (gedeeltelijk) naar school te gaan. Indien nodig wordt, in overleg met u en uw kind, een deskundige of leerplichtambtenaar betrokken voor verdere ondersteuning en advies.

Cursus of ouderavond

Opvoeden is een ware kunst. Op deze leeftijd krijg je te maken met puberteit. Soms is een jongere erg onzeker of juist boos en opstandig en voelt zich niet begrepen. Elke ouder kan wel eens advies gebruiken. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een groot aanbod aan (online) opvoedcursussen, themabijeenkomsten en webinars over diverse onderwerpen om te ondersteunen bij de opvoeding. 

Ook de jongeren zelf kunnen cursussen bij de GGD volgen. Denk aan een weerbaarheidstraining of een oppascursus. Kijk voor het volledige cursusaanbod op www.ggdhm.nl

De GGD organiseert ook ouderavonden op scholen voor ouders over (gezondheids)thema’s, bijvoorbeeld over genotmiddelen, weerbaarheid of relaties en seksualiteit. 

Jongerenwebsite

Voor jongeren heeft het Centrum voor Jeugd en Gezin een aparte website: www.hoezitdat.info. Hier vinden zij informatie over studeren, geld, gezondheid, seks en meer…. Jongeren kunnen anonieme vragen stellen en ervaringen delen. Op deze Jongerensite staat ook uitleg over de gezondheidstest op school. Ook kunnen ze Instagram.com/hoezitdat.info volgen.

Online Centrum voor Jeugd en Gezin

Veel informatie over opvoeden en opgroeien kunt u online vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Denk aan onderwerpen als gezondheid, voeding, internet, pesten, geld, alcohol, seks en meer. Meld u aan voor een cursus of bijeenkomst, lees blogs van andere ouders of praat mee op het forum. Natuurlijk staan onze adressen en openingstijden ook op de website. Én u vindt er onze Facebookpagina.

Contact

Wilt u contact opnemen met de medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin op uw school, bel dan 088 – 254 23 84. U kunt ook mailen naar mailvragen@cjghm.nl (noem hierin de naam, geboortedatum en school van uw kind).

Meer informatie 

www.cjghm.nl – Online CJG Hollands Midden

www.cjgalphenaandenrijn.nl – CJG cursussen

www.hoezitdat.info – Jongereninformatie 

Jeugdverpleegkundige

Mevr. M. (Marjolijn) van Hoeve
Jeugdvervleedkundige

Leerplichtambtenaar

Dhr. D. (Danny) Jalink
Leerplichtambtenaar

De leerplichtambtenaar controleert de naleving van de Leerplichtwet. Daarnaast geeft de leerplichtambtenaar voorlichting aan jongeren over het belang van naar school gaan en de gevolgen van het overtreden van de Leerplichtwet. Ook zoekt de leerplichtambtenaar samen met de school en ouders naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek. Docenten registreren dagelijks de afwezigheid van leerlingen. Ontvangt de school bij afwezigheid van de leerling geen absentiemelding, dan wordt nog dezelfde dag contact opgenomen met ouders. Bij ongeoorloofd verzuim en herhaaldelijk te laat komen kan de leerplichtambtenaar Bureau Halt inschakelen. Iedere zes weken is de leerplichtambtenaar op het Ashram College aanwezig. Leerlingen en ouders/ verzorgers kunnen binnenlopen met hun vragen.

Pesten

Door het jaar heen besteedt de mentor verschillende keren aandacht aan het goed omgaan met elkaar om pesten te voorkomen. Wanneer het toch gebeurt dat een kind gepest wordt, gaan we zo snel mogelijk in gesprek om tot actie over te gaan. We volgen daarbij het pestprotocol. Onze
ondersteuningscoördinator coördineert het beleid in het kader van het tegengaan van pesten en fungeert als aanspreekpunt.

Informatie
Pestprotocol 2024 2025