Zo doen wij dat

Instroom leerlingen

Iedere leerling op de juiste plek! Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs draagt bij aan een succesvolle schoolcarrière. Het Ashram College maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek, VO-2802. Binnen dit verband werken de scholen volgens dezelfde toelatingsprocedure, die ze samen zijn overeengekomen (zie www.swv-vo-mhr.nl). Het advies van de basisschool is hierbij leidend bij het bepalen van het brugklasniveau van een leerling. Mocht de basisschool het schooladvies dat gebaseerd is op de centrale eindtoets of een andere toegestane eindtoets wijzigen, dan volgt het Ashram College het gewijzigde advies van de basisschool bij de toelating tot het eerste schooljaar.

Op het Ashram College werken we met een tweejarige brugperiode. Aan het einde van leerjaar twee bepalen we naar welk schooltype een leerling doorstroomt in leerjaar drie. Om tot een goed onderbouwde beslissing te komen, verzamelen we in de tweejarige brugperiode verschillende gegevens. Denk aan cijferresultaten, voortgangstoetsen van het Cito (VAS = Volg Advies Systeem) en gegevens met betrekking tot inzicht, werkhouding/motivatie en studievaardigheden. Halverwege leerjaar 2 wordt de voorlopige determinatie vastgesteld en na de overgangsvergadering wordt het definitieve besluit genomen. Maakt een leerling aan het eind van leerjaar 1 een opvallende ontwikkeling door, dan kan in uitzonderingsgevallen determinatie ook eerder plaatsvinden.

Overgaan of doubleren

Overgaan of doubleren? De schoolleiding neemt deze beslissing op advies van de docentenvergadering. Dit geldt ook voor de overstap naar een ander schooltype. Doorslaggevend zijn hierin de overgangsregelingen gebaseerd op jaarcijfers van verschillende vakken. In de bovenbouw vormt de slaag-/zakregeling van het examen de basis van de overgangsregelingen. In de onderbouw hanteren we een overgangsregeling die afgeleid is van de slaag-/zakregeling. 

Proefwerken en toetsen

Ons schooljaar is verdeeld in vier periodes. Aan het einde van elke periode kennen we voor de meeste klassen een toetsweek. Examenklassen sluiten de eerste drie periodes af met een toetsweek. Naast de toetsweken bepalen tussentijdse werkstukken, presentaties, opdrachten, toetsen, overhoringen en practicumvaardigheden het periodecijfer. Er zijn duidelijke afspraken over inhaalmogelijkheden voor leerlingen die een toets met een geldige reden hebben gemist. Bovendien biedt het examenreglement voor bovenbouwleerlingen een herkansingsregeling waarbij elke periode één toets herkanst mag worden.

Cijfers en regels

Het document “Cijfers en Regels” bevat gedetailleerde informatie over overgang, toetsen, becijfering en beleid voor wat betreft doorstromen. Ouders/verzorgers van examenleerlingen ontvangen vóór 1 oktober het “Examenreglement” en het “Programma van Toetsing en Afsluiting” (PTA). Hierin staan alle procedures van het examenjaar beschreven.

Verzuim

Op het Ashram College hebben we vaste afspraken over te laat komen en afwezigheid tijdens de lessen. We maken hierin het onderscheid tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Ook te laat komen wordt daarbij gezien als verzuim. 

4-8-12-REGELING

Bij alle vormen van ongeoorloofd verzuim hanteren we als school de 4-8-12-regeling. Als een leerling vier keer heeft verzuimd, worden de ouder(s) verzorger(s) gebeld. Bij 8 keer ontvangen zij een brief van school en bij 12 keer wordt automatisch de leerplichtambtenaar op de hoogte gesteld. De leerplichtambtenaar kan in samenspraak met bureau Halt straffen opleggen.

TE LAAT IN DE LES (ONGEOORLOOFD VERZUIM)

Leerlingen die te laat in de les zijn, moeten bij de receptie een te-laat-briefje halen. Dit briefje overhandigt de leerling vervolgens aan de docent bij binnenkomst in het lokaal. Bij overmacht ontvangen leerlingen een geoorloofd-te-laat-briefje. In alle andere gevallen dient de leerling zich de volgende dag om 08.00 uur op school te melden.

AFWEZIGHEID I.V.M ZIEKTE (GEOORLOOFD VERZUIM)

Afwezigheid moet telefonisch via 0172 - 579 216 of per e-mail nieuwkoop@ashramcollege.nl vóór 08.15 uur worden gemeld.

We verwachten daarbij dat afspraken voor orthodontist, huisarts, specialist, etc. zoveel mogelijk buiten de reguliere schooltijden worden gemaakt.
Uw zoon/dochter weer beter melden gebeurt ook telefonisch of per e-mail. Graag voor 8.15 uur op de eerste dag van herstel en schoolbezoek. Leerlingen die tijdens de schooldag ziek worden, melden dit bij de receptie.

(BIJZONDER) VERLOF

Verlof om geoorloofd lessen te verzuimen kan verleend worden voor bijzondere gelegenheden (huwelijk, uitvaart, jubileum). Dit verlof wordt tenminste een week van tevoren schriftelijk door ouder(s)/verzorger(s) aangevraagd bij de afdelingsleider, mevrouw E. (Esther) Lankhaar via e.lankhaar@ashramcollege.nl. Bij verzoeken om bijzonder verlof hanteren we de voorschriften uit de Leerplichtwet van de Rijksoverheid. We vragen daarom bij bijzonder verlof altijd een bewijsstuk.

TIJDELIJKE VRIJSTELLING SPORTLESSEN

Van de lessen LO is voor een tijdelijke vrijstelling een schriftelijke verklaring van de ouder(s)/verzorger(s) voldoende. De docent LO bepaalt vervolgens of de leerling wel of niet bij de les aanwezig moet zijn. Leerlingen uit PTA-jaren moeten verlof voor LO aanvragen via de afdelingsleider.

Communicatie met ouders

School communiceert met ouders via de mail of de oudernieuwsbrief. Om de hoeveelheid mail te beperken, sturen we ouders tweewekelijks een oudernieuwsbrief waarin we ouders informeren over de schoolactiviteiten van de komende weken en andere belangrijke zaken. Van ouders verwachten we dan ook dat ouders deze nieuwsbrief actief lezen. Voor een volledig overzicht van schoolactiviteiten kunnen ouders kijken in de jaaragenda op de website.

SOM (CIJFERS, ABSENTIE, ROOSTER)

In SOMtoday zien leerlingen hun huiswerk, hun cijfers en hun rooster. Ook u als ouder kan inloggen in SOMtoday en zo meekijken met uw zoon/dochter. SOMtoday is te benaderen via een computer, maar heeft ook een eigen app. Deze heet: “SOMtoday ouder”. Wij raden u aan deze app te installeren. U ontvangt aan de start van het schooljaar nog een e-mail met uw persoonlijke inlognaam en wachtwoord. Uw kind ontvangt alle informatie tijdens de introductiedagen.

Nog niet ingelogd omdat u nog geen wachtwoord heeft ontvangen? Dan kunt u zelf een wachtwoord aanmaken via inloggen.somtoday.nl. Volg de stappen zoals hieronder beschreven staan:

  • Kies voor de schoolnaam SCOPE VO
  • Vul in het vakje ‘Gebruikersnaam’ het e-mailadres in waarop u de e-mail met als onderwerp ‘Inloggen Somtoday’ heeft ontvangen.
  • Klik op ‘Wachtwoord vergeten’ en klik op ‘Verstuur’.
  • Daarna krijgt u een e-mail met een link voor een nieuw wachtwoord.


ZERMELO (ROOSTER, INSCHRIJVEN OUDERAVONDEN)

Ook dit jaar gebruiken we, naast SOM, de Zermelo app. Het rooster en het huiswerk zijn voor leerlingen nu altijd al in SOM te vinden. Hier verandert niets aan. Het rooster is straks echter op twee plekken te vinden. We doen dit omdat het rooster eigenlijk altijd al gemaakt wordt in het roosterprogramma Zermelo. En via de Zermelo app is het straks ook mogelijk om digitaal in te schrijven voor ouderavonden, extra lessen of ondersteuning. 

U ontvangt daarom aan het begin van het schooljaar een mail van Zermelo met daarin inloggegevens voor de portal van ons roosterprogramma Zermelo. U vindt hierna een beknopte handleiding waarin uitgelegd wordt hoe u kunt inloggen in Zermelo. 

COMMUNICATIE GESCHEIDEN OUDERS

Voor de communicatie met gescheiden ouders gelden wat aanvullende regels. Meer informatie vindt u hieronder in het protocol “Informatieverstrekking gescheiden ouders”

Protocol Informatieverstrekking Gescheiden Ouders 2022