Onze ondersteuning in beeld

Ondersteuning op Ashram College Nieuwkoop

Het Ashram College Nieuwkoop biedt onderwijs aan alle leerlingen binnen de kaders van passend onderwijs. Op deze pagina beschrijven we op welke manier we leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling, welke ondersteuning wij binnen de school kunnen bieden en waar de grenzen van onze mogelijkheden liggen. Vanaf augustus 2025 is het bij wet verplicht om de ondersteuningsstructuur te delen in de schoolgids. Met deze pagina voldoen we aan deze verplichting.

Wij geloven dat elk kind recht heeft op goed onderwijs in een omgeving die aansluit bij zijn of haar mogelijkheden. Als middelbare school in Nieuwkoop willen we zoveel mogelijke leerlingen binnen de gemeente kunnen bedienen. Waar het kan, bieden we onderwijs op onze reguliere locatie. Waar nodig, doen we dat met extra ondersteuning, expertise of maatwerk.

Onze ondersteuning bestaat uit basisondersteuning en extra ondersteuning. Onder basisondersteuning, die voor alle leerlingen geldt, valt de begeleiding van mentoren en de decaan, begeleiding bij dyslexie en dyscalculie, begeleiding door vertrouwenspersonen, de inzet van verschillende trainingen (SOVA, examentraining, faalangst) en het gebruik van OV-uren (zie button Onderwijs ). Extra ondersteuning is voor leerlingen die dat nodig hebben. In dat geval stellen we een Ontwikkelperspectiefplan op (OPP). Daarbij werken we samen en stemmen we af met ouders, externe professionals en het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek.

Op deze pagina leest u hoe wij onze ondersteuningsstructuur hebben ingericht, wie daarin welke rol speelt, en hoe wij de samenwerking met ouders, ketenpartners en hulpverleners vormgeven.

Een veilig, pedagogisch schoolklimaat

Een veilig en positief pedagogisch klimaat vormt de basis voor goed onderwijs en de ontwikkeling van elke leerling. Op het Ashram College Nieuwkoop vinden we het belangrijk dat iedere leerling zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Vandaag ons motto: ‘Je voelt je al snel thuis bij ons!’ Alleen in een omgeving waar veiligheid, vertrouwen en duidelijke grenzen centraal staan, kunnen leerlingen tot leren komen en zichzelf ontwikkelen.

Als kleine, overzichtelijke school in Nieuwkoop kennen we elkaar allemaal en wordt iedereen gezien. Hierdoor ontstaat een sfeer van respect en veiligheid.

Daarnaast maken we duidelijke afspraken met leerlingen, delen deze en herhalen we. Hierbij stimuleren we positief gedrag. Daarbij maken we gebruik van structurele begeleiding, preventieve ondersteuning en waar nodig maatwerk. Ook is er ruimte voor herstel en gesprek, wanneer er sprake is van conflicten of grensoverschrijdend gedrag.

Het team van Ashram College Nieuwkoop blijft zich ontwikkelen in het omgaan met diverse ondersteuningsbehoeften. Jaarlijks wordt aandacht besteed aan verschillende thema’s als executieve functies, externaliserende problematiek, autisme, ADHD en gesprekstechnieken met leerlingen.

Mentor

Elke klas heeft een eigen mentor. De mentor vervult een centrale rol bij de begeleiding van leerlingen en is altijd het eerste aanspreekpunt voor ouders. Hij of zij volgt de studieresultaten van de leerlingen en let op hun persoonlijke ontwikkeling. De mentor verzorgt mentorlessen en onderhoudt contact met de ouders/verzorgers. Mentoren geven ook advies bij de keuze van een beroep of vervolgopleiding.

Extra ondersteuning

Voor leerlingen die naast de basisondersteuning meer begeleiding nodig hebben, wordt bekeken of extra ondersteuning voldoende helpend kan zijn. Voor deze leerlingen wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld waarin de doelen en evaluaties worden beschreven. School, ouders en leerlingen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inhoud en naleving van het OPP. Er wordt minimaal twee keer per jaar bekeken of de doelen behaald zijn of dat er aanpassingen nodig zijn.

In het OPP wordt ook het hoorrecht toegepast. Hierbij wordt zowel bij ouders als bij het kind gevraagd wat hun visie is bij het maken van het plan, het evalueren van het plan en bij beslissingen over hoe we verder gaan. Datzelfde gebeurt ook als er een beschikking moet worden aangevraagd voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Ouders of kind beschrijven hun visie over passende ondersteuning.

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO)

Leerlingen die vanuit de basisschool een LWOO-advies op basis- of kaderniveau hebben gekregen, komen bij ons in een speciale LWOO-klas. Wij streven bij deze klas naar een maximale grootte van 17 leerlingen, zodat de leerlingen de aandacht en rust krijgen die zij nodig hebben. Leerlingen in de leerwegondersteuningsklas volgen elke week een extra uur rekenen en een extra uur Nederlands en hebben alleen Engels als vreemde taal. Daarnaast wordt er door de mentor veel aandacht aan Plannen & Organiseren gegeven en volgen deze klassen gezamenlijk een Rots- en Watertraining. Ook is er speciaal voor deze leerlingen een leerlingbegeleider die veel in de lessen is.

VSO

Om meer leerlingen ‘thuisnabij’ onderwijs aan te kunnen bieden is Ashram College Nieuwkoop in schooljaar 2023-2024 gestart met een VSO-groep. Leerlingen met internaliserende problematiek en een toelaatbaarheidsverklaring (TLV), afgegeven door het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland en Rijnstreek, krijgen in een VSO-setting onderwijs aangeboden. Het is een mooie manier waarin leerlingen met een TLV onderwijs kunnen volgen op een VO-school. De leerlingen zijn gekoppeld aan een reguliere stamklas, waarmee zij, wanneer mogelijk, een aantal of meerdere uren les volgen. In overleg met ouders/verzorgers en de leerlingen proberen we hoeveelheid uren in de reguliere stamklas uit te breiden. De overige uren volgen zij onderwijs in hun VSO-groep.

Overzicht van medewerkers: wie doet   wat?

De mentor is het eerste aanspreekpunt van u en uw kind en stemt zaken af met de vakdocent, onder ander over het OV-uur. Elke klas heeft een eigen mentor.

In onderstaand overzicht vindt u meer informatie over de andere medewerkers en hun rol.

Zorgcoördinator

De mentor, de docent en de leerling kunnen extra ondersteuning krijgen van de zorgcoördinator. De zorgcoördinator helpt de leerling verder naar een arrangement waarin meer ondersteuning wordt geboden binnen school. Denk aan remedial teaching, een sociale vaardigheidstraining (SOVA), faalangstreductietraining, of extra ondersteuning van onze leerlingbegeleider of medewerker Passend Onderwijs. Ook kan de zorgcoördinator een rol spelen bij het zoeken naar ondersteuning buiten de school, zoals de Onderwijs Opvang Voorziening, speciaal onderwijs, JGT (jeugd- en gezinsteam) en GGD.

De zorgcoördinator kan een beroep doen op externe deskundigheid. Zo is er bijvoorbeeld de consultatiemogelijkheid van het Zorg Advies Team (ZAT). In het ZAT werkt het ondersteuningsteam samen met de leerplichtambtenaar, het Jeugd- en Gezinsteam, de politie en het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek. Het team zorgt ervoor dat signalen die kunnen wijzen op uitval snel en vakkundig worden beoordeeld. Bespreking in het ZAT gebeurt altijd na schriftelijke goedkeuring van de ouders/verzorgers. In het ZAT werken we onder andere samen met een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek.

Onze zorgcoördinator is mevrouw F. (Foekelien) Lyklema. 
f.lyklema@ashramcollege.nl

Decaan

De decaan ondersteunt leerlingen tijdens de oriëntatie op de vervolgstudie en het toekomstige beroep. Dit gebeurt bijvoorbeeld door:

  • Informatie te verzamelen over opleidingsmogelijkheden en beroepen.
  • Activiteiten te organiseren en te coördineren met betrekking tot de oriëntatie op de vervolgstudie en het toekomstige beroep.
  • Activiteiten te organiseren en te coördineren gericht op kennismaking met werken of studeren.
  • Mentoren en leerlingen te adviseren bij het kiezen van een sector of profiel.
  • Gesprekken met leerling en ouders over profielkeuze of vervolgonderwijs.

Onze decaan is mevrouw C. (Christel) Lubbers
c.lubbers@ashramcollege.nl

Dyslexie en dyscalculie

Dyslexie
Leerlingen van het Ashram College Nieuwkoop met dyslexie kunnen terecht bij mevr. J. (Jacqueline) van der Sluijs. Zij is binnen het Ashram College Nieuwkoop de dyslexie-coördinator en helpt leerlingen met het regelen van extra faciliteiten.

Dyscalculie
Wanneer leerlingen van het Ashram College Nieuwkoop gediagnosticeerd dyscalculie hebben, kunnen ze voor begeleiding terecht bij mevrouw D. (Deborah) Levie.

Leerlingbegeleider

Op onze school hebben we ook leerlingbegeleiders. Naast dat deze faalangstreductietraining, SOVA-training en cursussen Plannen & Organiseren verzorgen, voeren zij individuele gesprekken met leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Onze leerlingbegeleiders zijn mevrouw A. (Anniek) de Wild en mevrouw S. (Siyam) Yildirim.

Begeleider Passend Onderwijs

Voor sommige ondersteuning roepen we de hulp van een Begeleider Passend Onderwijs in. Deze beschikt over extra kennis en vaardigheden om het volgen van onderwijs van leerlingen met bijvoorbeeld autisme of ADHD te begeleiden. De rol van de Begeleider Passend Onderwijs kan adviserend of coachend zijn. Voor leerlingen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. In overleg met de mentor, ouders/verzorgers en de zorgcoördinator wordt een Begeleider Passend Onderwijs ingezet.

De heer B. (Bas) Aartman, mevrouw A. (Anniek) de Wild en mevrouw X. Claassen zijn onze begeleiders passend onderwijs.

Orthopedagoog

Onze school heeft ook een orthopedagoog. Wanneer bij de begeleiding van leerlingen gespecialiseerde kennis nodig is, kan de orthopedagoog ingeschakeld worden voor capaciteitenonderzoek en het schrijven van deskundigheidsverklaringen. Het inschakelen van de orthopedagoog gebeurt in opdracht van de zorgcoördinator van de afdeling en altijd in overleg met de ouders/verzorgers van de leerling. Onze orthopedagoog is mevrouw M. (Monica) Haak.

Vertrouwenspersonen

Mevrouw C. (Chantal) van Wilgenburg en de heer T. (Todd) van der Burg zijn onze vertrouwenspersonen. Leerlingen die thuis of op school te maken krijgen met problemen waarvoor zij of de school geen oplossing hebben, kunnen bij hen om ondersteuning vragen. Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, kan de situatie verhelderen en verwijst eventueel door naar deskundigen die verder helpen bij het oplossen van de problemen.

Leerlingenruimte

In school is een leerlingenruimte waar leerlingen terecht kunnen die tijdelijk onder begeleiding in een prikkelarme omgeving aan het werk moeten of tot rust moeten komen. Dit zijn bijvoorbeeld leerlingen met een stoornis binnen het autistisch spectrum, ADHD, of een leerling die extra begeleiding nodig heeft vanwege omstandigheden in de thuissituatie. Daarnaast wordt deze leerlingenruimte ook ingezet als time-out voorziening voor leerlingen voor wie het even teveel wordt in de klas.

Samenwerkingspartners

Alle scholen werken nauw samen met verschillende partners die meedenken bij de ontwikkeling van de leerling. Voor Ashram Nieuwkoop zijn dat het samenwerkingsverband, het ouder- en jeugdsteunpunt, leerplicht, GGD, CJG en het JGZ. Vanuit deze partijen kan er weer verwezen worden naar andere betrokken organisaties.

Samenwerkingsverband

Het Ashram College is onderdeel van het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek. Extra ondersteuning binnen of buiten de school gaat altijd in overleg met het onderwijsloket van dit samenwerkingsverband. Natuurlijk worden ouders/verzorgers hierbij nauw betrokken. Het onderwijsloket heeft ook een belangrijke adviesfunctie voor de school. Voor meer informatie over de samenwerking met het Samenwerkingsverband verwijzen wij u naar de website www.swv-vo-mhr.nl

Ouder- en Jeugdsteunpunt Passend Onderwijs

Vanaf schooljaar 2023-2024 is het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband actief. Op dit steunpunt vindt u veel informatie over Passend Onderwijs. Daarnaast is er een Vertelpunt ingericht. Hier kunnen ouders, leerlingen en professionals hun ervaringen met Passend Onderwijs delen. Het samenwerkingsverband bepaalt vervolgens waar meer aandacht aan kan worden besteed.

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Of je nu jong of oud bent, kind, ouder, verzorger, opa of oma. Iedereen kan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Nieuwkoop gratis advies krijgen over het opgroeien en opvoeden van kinderen in alle leeftijden. In het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken professionals zoals jeugdartsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers samen onder één dak. Via de website www.cjgnieuwkoop.nl kan iedereen zich aanmelden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Nieuwkoop. Het kan zijn dat de zorgcoördinator van het Ashram College u doorverwijst naar het jeugd- en gezinsteam, het JGT, van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het Jeugd- en gezinsteam (JGT) werkt op basis van een hulpvraag van een jongere of van ouders/verzorgers en biedt vervolgens specialistische jeugdhulp aan. Wanneer een leerling gebruikmaakt van de hulp van het JGT, dan sluit deze hulpverlener aan bij het overleg van het ZAT.

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ), onderdeel van de GGD Hollands Midden, begeleidt de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren van 4 tot 19 jaar. Dat doen zij onder meer door alle leerlingen in het tweede leerjaar te onderzoeken. Met vragen over lichamelijke gezondheid, vriendschap, pesten, seksualiteit, alcohol en drugs kunnen leerlingen en hun ouders/verzorgers terecht bij de afdeling JGZ van het CJG. Meer informatie is te vinden op www.ggdhm.nl. Onze jeugdverpleegkundige vanuit het GGD is Mevrouw M. (Marieke) Zintel.

In klas 1 of 2 en klas 3 of 4 krijgt uw kind een digitale gezondheidstest aangeboden. Deze heet ‘Gezond leven? Check het even!’. Hiermee krijgt uw kind inzicht in de eigen gezondheid. Na het invullen van deze vragenlijst nodigt de jeugdgezondheidszorg alle jongeren in de onderbouw uit voor een gesprek over hun gezondheid, ontwikkeling en leefstijl en hoe de jongere zich voelt. In de bovenbouw kunnen jongeren zelf aangeven of ze uitgenodigd willen worden voor een gesprek. We geven persoonlijk of klassikaal adviezen over een gezond leven, zoals omgaan met elkaar en voorkomen van pesten. Ook genotmiddelen en seksualiteit kunnen besproken worden.

Leerplicht

De leerplichtambtenaar controleert de naleving van de Leerplichtwet en geeft bij ons voorlichting aan jongeren over het belang van naar school gaan en de gevolgen van het overtreden van de Leerplichtwet. Ook zoekt de leerplichtambtenaar samen met de school en ouders/verzorgers naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek. Docenten registreren dagelijks de afwezigheid van leerlingen. Ontvangt de school geen absentiemelding, dan wordt nog dezelfde dag contact opgenomen met ouders/verzorgers. Bij ongeoorloofd verzuim en herhaaldelijk te laat komen, kan de leerplichtambtenaar Bureau Halt inschakelen.

Een aantal keren per jaar is een leerplichtambtenaar op het Ashram College Nieuwkoop aanwezig.

Mailen kan naar: leerplicht@alphenaandenrijn.nl